Educatie Agricola

Anamaria Andriucă este profesor zootehnist la Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” Miroslava, din județul Iași.

“Am avut ocazia să învăț și să lucrez în Danemarca timp de doi ani, perioadă în care am înțeles de ce totul funcționează atât de bine. Sistemul este foarte bine legat, elevii din școlile agricole sunt susținuți de Ministerul Agriculturii, de fermieri. Foarte implicată este comunitatea locală care cunoaște foarte bine nevoile școlii”, povestește Anamaria Andriucă. 

Elevii pe care i-a văzut în sistemul nordic de educație fac foarte multă practică în ferme reale, sunt plătiți în această perioadă, iar apoi susținuți și în școala de fermieri pe perioada teoretică. Alături de Anamaria Andriucă, elevii de la Miroslava au început, dezvoltat, testat și au concurat în competiții naționale cu produse din afacerile dezvoltate în laboratoarele sau ferma didactică a școlii. Și împreună au avut succes an de an.

Anamaria Andriucă a coordonat proiectul a patru elevi de la Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava care au produs dulceață de ardei iute sub brandul „Spicy Ghost”, inspirat de o legendă a locului. Echipa ieșeană a câștigat premiul „Investment în Agricultural Business”, în valoare de 1500 de dolari, pentru dulceața obținută în laboratorul de industrie alimentară a școlii și pentru modul original de promovare. 

Ferma Animalelor Vesele – un spațiu didactic cu animale domestice, activități pentru copii și adulți și club de călărie este un alt proiect în care Anamaria s-a implicat și care a fost dezvoltat tot ca o mică afacere pe care elevii să o poată testa, promova și din care pot învăța. Elevii care au participat în acest proiect au câștigat „Investiția Anului” în valoare de 1.500 USD în cadrul programului Junior Achievement România „Young Entrepreneurs for Sustainability” oferit de Romanian American Foundation. 

“Noi nu renunțăm să luptăm pentru specializările agricole care au tradiție în școala noastră de peste 180 de ani. Ne dorim să convingem din ce în ce mai mulţi elevi și părinți de atractivitatea meseriilor oferite de școala noastră și de oportunitățile pe care le au în viitor pe piața muncii”, spune prof. Anamaria Andriucă.

You must be logged in to post a comment.

RESURSE

Te-ar putea interesă și: