Educatie Agricola

 

Îndrumar de educație antreprenorială 

 

Prin proiectul JA Agribusiness în Școală, sprijinim liceele agricole să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală, care să pună accentul pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură, prin oferirea de oportunități de învățare din practică și în strânsă cooperare cu comunitatea locală. 

Proiectul cuprinde componente care contribuie la pregătirea profesorilor și elevilor din liceele agricole, prin oferirea accesului gratuit la resurse de învățare practice și interactive pe platforma JA Inspire™, în programul JA Educație antreprenorială Antreprenor Junior (Mini-compania) și studii de caz reale din domeniul agribusiness, precum și oportunitatea de a participa la Incubatorul Național JA BizzFactory™ cu idei de afaceri și start-up-uri. 

Înscrierea profesorilor și elevilor la program se face, conform termenelor anunțate pe parcursul anului școlar, pe platforma JA Hub, după consultarea informațiilor disponibile la www.jaromania.org/profesori, iar pentru Incubatorul BizzFactory la https://jar.ro/incubator.

Elevii participă cu companiile pilot în domeniul agribusiness pe care le dezvoltă, la Incubatorul JA BizzFactory, intrând în legătură cu profesioniști din mai multe domenii care vor oferi training și consultanță despre realizarea și perfecționarea planurilor de afaceri, precum și la competiția națională și internațională de antreprenoriat pentru tineri, JA Company of the Year

Incubatorul național JA BizzFactory™ este cea mai importantă componentă a programului internațional de antreprenoriat Junior Achievement, având ca obiective dezvoltarea competențelor antreprenoriale, digitale și de comunicare necesare pentru profesiile viitoare și motivarea elevilor să pună în practică ce au învățat în cadrul programului JA de educație antreprenorială pentru a trece de la idee la afacere pilot. De asemenea, elevii pot obține, prin susținerea unui examen, și Certificatul European de Competențe Antreprenoriale – Entrepreneurial Skills Pass

Elevii cei mai activi din Incubator cu idei fezabile în domeniul agribusiness au fost premiate an de an, în cadrul finalelor naționale Compania Anului, cu Agribusiness Investment Award de către Romanian-American Foundation.  

În anul 2021, premiile au fost acordate către Echipa Dudee de la Liceul Tehnologic Jacques M. Elias din Sascut, județul Bacău și Echipa Șofrania de la Liceul Teoretic Traian Vuia din Făget, județul Timiș pentru următoarele business-uri pilot:  

  • creșterea viermilor de mătase și comercializarea produselor obținute din această activitate (gogoși de mătase, crisalida viermilor și dude). 
  • cultivarea șofranului, aurul roșu, gramul de șofran valorând „mai mult decât gramul de aur”. Pe termen lung, echipa dorește să atragă clienții interesați să achiziționeze acest condiment, iar pe de altă parte, să atragă turiștii către zona lor, Țara Făgetului.