Educatie Agricola

În 2021, Rusia și Ucraina s-au clasat printre primii trei exportatori mondiali de grâu, orz, porumb, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui. Rusia a fost, de asemenea, cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte cu azot și al doilea furnizor principal de potasiu și fosfor. Odată cu invazia rusă a Ucrainei și devastarea pe scară largă a țării precum și sancțiunile economice impuse față de Rusia, au apărut și temerile de o nouă criză alimentară mondială;

Numărul persoanelor subnutrite de pe glob ar putea crește cu 8 până la 13 milioane de oameni în 2022/2023

Conform datelor furnizate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), Ucraina și Rusia se situează printre primii 5 exportatori globali de cereale: orz (19%) și grâu (14%) din totalul exporturilor. Și mai proeminentă este prezența lor în sectorul de producție de semințe și ulei de floarea soarelui unde cele două țări dețin 64% din totalul pieței de export.

Peste 50 de națiuni depind de importurile de grâu din Rusia și Ucraina, cea mai mare parte dintre acestea fiind țări cu un nivel ridicat de sărăcie sau aflate în curs de dezvoltare. Dependența de producția agricolă din Rusia și Ucraina atinge cote maxime în Eritrea (100%),  Turcia 85%, Egipt 73%  precum și în majoritatea republicilor fost sovietice sau în țările din nordul și centrul Africi­i.

Evaluarea preliminară a FAO sugerează că  între 20 și 30% din zonele cu cereale, porumb și semințe de floarea soarelui din Ucraina fie nu vor fi plantate, fie rămân nerecoltate în timpul sezonului 2022/23.  Dacă adăugam sancțiunile economice și posibila interdicție de export în cazul Rusiei, acestea vor avea un impact major asupra ­securității alimentare globale. În conformitate cu un astfel de scenariu, numărul global al persoanelor subnutrite ar putea crește cu 8 până la 13 milioane de oameni în 2022/2023, cu cele mai pronunțate creșteri având loc în Asia-Pacific, urmată de Africa sub-sahariană și aproape Africa de Est și de Nord.

World Vision România: Agricultura 4.0

Prevenirea la scară largă a unei alte crize alimentare, va fi posibilă prin antrenarea mijloacelor specifice pentru. Agricultura 4.0. Aceasta înseamnă capacitatea a produce mai mult folosind mai puține resurse și într-un mod care protejează mediul.

Progresele obținute în dezvoltarea inteligenței artificiale și a altor tehnologii avansate pot amplifica volumul producției și randamentul fermelor la scară planetară. În ultimii ani, termeni precum “agricultura de precizie”, “agricultura inteligentă (smart farming)” și “agricultura digitală” au devenit o obișnuință în discursul specialiștilor și a mass media avansându-se ideea celei de-a patra revoluții în agricultură, Agricultura 4.0.

Cei mai mulți fermieri însă ­nu au capacitatea să lucreze cu sateliți sau să înțeleagă cum functionează un robot. Prin urmare, transferul de cunoștinte și formarea de competențe în noile tehnologii este esențial pentru toți actorii implicați în procesele agricole  și în producția de alimente, de la guvernanți până la specialiști, fermieri, tehnicieni, profesori și elevi.

Primul pas este pregătirea tinerilor care pot învăța despre agricultura 4.0. Familiarizarea elevilor cu noile tehnologii încă din liceu, prin introducerea unor noi materii precum robotica și programarea în curicula de liceu, este deja o realitate în multe țări.

Educație: „Cum vom hrăni 10 milarde de oameni în anul 2050?”

World Vision România, în cadrul  Consorțiului Creștem prin Educație Agricolă, a elaborat un modul educațional inovator despre agricultura durabilă și Agricultura 4.0. Pachetul educațional se adresează celor 56 de licee cu profil agricol din România. Proiectul “Călătorie spre anul 2050” este în pilotare în acest moment, urmând să fie adoptat de toate liceele cu profilul agricol.

 „Călătorie spre anul 2050 vorbește copiilor despre sustenabilitate și tehnologie și răspunde la întrebarea: “Cum vom hrăni 10 miliarde de oameni în anul 2050? ”. Planurile de lecție, însoțite de filme și prezentări familiarizează elevii cu cele mai importante concepte ale agriculturii durabile. Elevii învață despre cum bunele practici de management în agricultură influențează producția de hrană reducând impactul asupra mediului și îmbunătățind calitatea vieții oamenilor. Materialele educaționale au fost elaborate în conformitate cu conținutul dezvoltat de organizația americană “The National Agriculture in the Classroom” (NAITCO) și Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) și sunt corelate cu programa de liceu din România.

You must be logged in to post a comment.

RESURSE

Te-ar putea interesă și: