180 de elevi de la sate au participat, în luna octombrie, la 17 vizite de studiu la ferme care folosesc tehnologii moderne în activitatea lor agricolă. Vizitele s-au realizat în cadrul parteneriatului demarat la începutul acestui an între World Vision România și BNP Paribas Leasing Solutions, ca parte din proiectul „Mândru să fiu fermier”.
Într-un sat din județul Bacău, 15 liceeni de la un liceu agricol vizitează o fermă de peste 500 de hectare. În ochii adolescenților, pământul pare că nu se mai termină. Fermierii le arată „stația de sortare a cartofilor pe fracții”, adică pe dimensiuni. „Cartofii trebuie să aibă un anumit diametru pentru exportatori”, li se mai explică elevilor. „Dar ce se întâmplă cu cei care nu corespund?”, întreabă o fată înaltă. „Vor fi folosiți pentru însămânțarea de anul următor”, îi răspund fermierii.
„Dacă iubești pământul, nu ai cum să dai greș. Indiferent câtă secetă, grindină și dezastre vin. Nu este o meserie ușoară, dar este o meserie frumoasă și bănoasă”, le-a spus Lucian Secară, Director de Operațiuni la Grup Șerban, liceenilor veniți în vizită la ferma din județul Bacău.
„Copiii au văzut întregul proces, de la semănatul, la recoltatul și transportul cartofilor. Au văzut cum trebuie folosit tractorul și mașina agricolă, cât și o exploatație pentru creșterea taurinelor. Le-a plăcut foarte mult. Mi-au spus că ar vrea să facă mai multe vizite de acest tip”, ne-a povestit profesoara Mădălina Grigoraș, profesoară la un liceu agricol.
Mărturiile profesorilor și elevilor despre vizitele la ferme
„Vizitele organizate în cadrul proiectului au oferit posibilitatea elevilor de-a afla mai mult despre agricultura organică și ecologică, precum și despre noile tehnologii utilizate”, ne-a spus Cosmin Lechințan, profesor la un liceu din județul Cluj.
„Mi-a plăcut foarte mult vizita la fermă. A fost pentru prima dată când am condus un tractor. Am avut norocul să fie și unul de ultimă generație”, a spus Marinela, elevă la un liceu din Botoșani. „Mie mi-a plăcut drona și modul în care fermierii ne-au explicat modul ei de funcționare”, a explicat Alexandru, elev în același liceu.
„Copiii au avut ocazia să vadă și GPS-ul din tractor; am combinat foarte bine lecția predată în clasă cu vizita în fermă. Ne gândim cum am putea să venim în sprijinul fermierului care a întrebat dacă elevii noștri pot învăța cum să dirijeze drone agricole pentru că are nevoie de astfel de angajați în fermă”, a adăugat și Andreea Ohrinciuc, profesoara lor.
Până unde pot crește roșiile?
„Am vizitat o fermă de roșii din Brănișca (comună din județul Hunedoara), unde am descoperit cum se irigă, prin picurare, roșiile și că pot crește până la 14 metri. Am aflat și că există diferite soiuri de roșii, de exemplu de tip prună”, a spus Ionuț, elev în clasa a IX-a.
Cosmin Iancu, administratorul întreprinderii agricole Toia Duo, unde se cultivă mai multe soiuri de roșii (cherry, roz, rosii Roma etc.), a explicat că tehnologia folosită de ei pentru culturi este bazată pe nucă de cocos. Totodată, acesta a explicat de ce s-a bucurat că elevii au vizitat sera. „Pe noi ne interesează ca Liceul Agricol din județul nostru să formeze cât mai mulți copii buni în agricultură. Ne-ar interesa să scoatem de acolo si unu-doi tehnologi care ulterior să lucreze la noi”, a afirmat administratorul.
Ce folosim în loc de chimicale
„Copiii au putut vedea cum funcționează o seră complet automatizată. La ferma pe care am vizitat-o, atat partea de ventilație, cât și de umbrire, feritilizare și udare sunt controlate de pe calculator. Astfel, se oferă cele mai bune condiții plantelor. Mai mult, au văzut cum putem crește legume sănătoase, folosind polenizarea cu bondari si combaterea biologică – adică folosirea de insecte în loc de chimicale”, a explicat și Ramona Iancu, profesoară la un liceu din județul Hunedoara.
Ne bucurăm că alături de BNP Leasing Solutions, prin proiectul „Mândru să fiu fermier”, sute de tineri de la sate au descoperit în ultimele luni cum este să lucrezi într-o fermă agricolă care folosește tehnologie modernă și durabilă.
Nevoia de hrană va fi tot mai mare, iar tinerii sunt speranța noastră pentru un viitor mai bun și prietenos cu mediul înconjurător.
You must be logged in to post a comment.