1. Învăţământul profesional şi tehnic agricol din România are nevoie de bani europeni pentru susţinerea cheltuielilor de investiţii şi funcţionare, practică, curriculum, educaţie antreprenorială şi promovare, dar şi pentru instruirea personalului didactic. Şi asta pentru că România are nevoie de agricultori tineri şi care să aibă cunoştinţe solide, care ţin pasul cu tehnologizarea acestui domeniu atât de ofertant.
https://www.zf.ro/eveniment/liceele-agricole-romania-au-nevoie-investitii-echipamente-19923534
2. Agricultura României nu este exploatată la nivel maxim. Nici măcar nu se apropie de adevăratul potenţial. Una dintre cauze este populaţia îmbătrânită a agricultorilor şi lipsa de şcolarizare în domeniu. România încă mai are 57 de licee cu profil tehnologic şi agricol. Liceele acestea au însă nevoie de finanţare pentru pregătirea personalului didactic, pentru dotarea laboratoarelor şi a fermelor, dar şi de parteneriate cu fermele autohtone, la care elevii să poată face practică.
COMUNICAT Martie 2021
- România se află în topul țărilor europene din punct de vedere al îmbătrânirii și lipsei de educație agricolă formală în rândul fermierilor. Chiar și în rândul tinerilor manageri de exploatații agricole (cu vârste sub 35 de ani), o proporție covârșitoare de 89,6% dintre aceștia a urmat doar “școala vieții” în agricultură. Cu toate acestea, Ministerul Educației taie clase şi locuri tot de la liceele tehnologice și agricole.
2. Învăţământul tehnologic şi agricol din România este într-un continuu declin. Doar 57 de licee cu acest profil sunt la această oră în toată ţara, faţă de 120 câte erau în urmă cu 20 de ani. Şi, deşi Ministerul Educaţiei şi-a asumat creșterea ponderii elevilor cuprinşi în învăţământul liceal tehnologic şi în învăţământul profesional, în Strategia educației și formării profesionale din România în perioada 2016-2020, acest lucru nu se întâmplă. Ba dimpotrivă.
https://www.agerpres.ro/comunicate/2021/03/15/comunicat-de-presa-world-vision-romania–678176
3. Avem terenuri întinse şi sol fertil, dar nu ştim sau nu avem cu cine să muncim. Agricultorii sunt în vârstă sau nu au şcoală în domeniu. Astfel, agricultura merge pe o pantă descendentă de ani de zile. Iar noi continuăm să mâncăm hrană din import. Sunt tot mai puţine licee agricole, iar Ministerul Educaţiei nu se sfieşte să taie clase şi locuri tot de la liceele tehnologice și agricole.
4. De câte ori nu v-aţi auzit rudele, prietenii, colegii, că le este dor de o roşie românească, cu gustul copilăriei? Din păcate, nici în anii viitori nu vom mânca prea multe produse locale. Şi asta pentru că Ministerul educaţiei continuă să favorizeze liceele teoretice în detrimentul celor cu profil tehnologic şi agricol. Astfel vom avea agricultori neşcoliţi şi terenuri lăsate de izbelişte. Iar hrana va veni tot din import.
You must be logged in to post a comment.