Educatie Agricola

Sera didactică - Manual pentru licee

Manualul se adresează cadrelor didactice care încep să exploreze sera ca spațiu de învățare prin experiență
pentru elevii de la liceele cu profil agricol. El oferă informații și resurse atât pentru profesorii interesați să
demareze un nou proiect de seră, cât și pentru cei care au deja acces la o seră sau un solar. Conținutul se
concentrează pe relația dintre educație și sere, și promovează un model de seră didactică ce servește, în
primul rând ca spațiu de învățare, dar și ca spațiu de producție și spațiu comunitar.

Acest material a fost creat cu sprijinul profesorilor care predau materii de specialitate în unități de
învățământ cu profil agricol, sub coordonarea echipei Programului „Mândru să fiu fermier” a Fundației
World Vision România, cu sprijinul Fundației READ Ameropa și Romanian-American Foundation.

Au contribuit la crearea materialelor didactice următoarele licee: Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” Târgu Mureș, Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta și Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci.

Manualul integral este disponibil aici: Sera didactică_Manual pentru licee și cadre didactice 

Se estimează că până în anul 2050 populația globului va atinge aproape 10 miliarde de locuitori. Nevoia de hrană va crește cu 60 -70% în timp ce capacitatea de producție va fi limitată de factori naturali. Degradarea solurilor, diminuarea și poluarea surselor de apă, schimbările climatice, creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră se întâmplă sub ochii noștri într-un ritm care depășește cu mult capacitatea de regenerare a naturii.

Creșterea producției agricole folosind mai puține resurse și într-un mod care protejează mediul depinde de știință și tehnologie. Progresele obținute în dezvoltarea inteligenței artificiale și a altor tehnologii avansate au capacitatea de a amplifica volumul producției și randamentul fermelor la scară planetară.

Un robot agricol (agrobot) poate executa o gama largă de sarcini: eliminarea buruienilor, monitorizarea bolilor și dăunătorilor, mulsul animalelor sau recoltarea fructelor și a legumelor. În plus, roboții agricoli înlesnesc practicile agricole durabile prin gestionarea cu precizie a îngășămintelor și aplicarea selectivă a pesticidelor.

World Vision în colaborare cu Centrul Român de Politici Europene (CRPE), parteneri în consorțiul ”Creștem prin educație agricolă”, au elaborat un set de 12 lecții multimedia despre agricultura durabilă și agricultura 4.0. Lecțiile se bazează pe un conținut dezvoltat de organzația americană “The National Agriculture in the Classroom Organization” (NAITCO) și Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) care a fost adaptat și corelat cu programa de liceu din România. Setul a fost pilotat în 2021 de un grup de 10 profesori de la 6 licee agricole din România și, până în prezent, a fost implementat în peste 25 licee agricole. Peste 900 de elevi și 40 de profesori au beneficiat de pachetul educațional ”Călătorie spre anul 2050”.