Vizite de studiu la ferme reale dedicate elevilor

Vizitele de studiu reprezintă componenta proiectului care urmărește stabilirea unei legături între elevi și piața muncii, înțelegerea lanțului valoric în agricultură, a dezvoltării afacerilor în domeniu.

Vizitele de studiu sunt destinate elevilor, cel puțin 120, sunt organizate la ferme reale și sunt coordonate de CIVITAS, fundație ce are o experiență extinsă în dezvoltare rurală și regională prin mobilizarea și sprijinirea societății civile, a structurilor publice și private (www.civitas.ro).

În prima etapă, în vizitele de studiu destinate elevilor au fost definite metodologiile si instrumentele de lucru, vor fi organizate tururile demonstrative și, în baza feedback-ului cules, modelul va fi ajustat și va fi realizat un ghid pentru facilitarea celei de-a doua etape.

A doua etapă constă în replicarea inițiativei în liceele care pot accesa fonduri disponibile în program pentru a obține el singure finanțări destinate replicării proiectului. Liceele vor primi asistență în dezvoltarea și implementarea proiectelor de vizite de studiu. În urma vizitelor informațiile și experiențele elevilor vor fi prezentate în liceul din care aceștia provin.

Ce s-a întâmplat după primul tur de vizite de studiu

prejmer1

120 elevi au învățat despre lanțul valoric în agricultură prin vizite la companii și discuții cu oameni din afaceri legate de producție, procesare, marketing, oportunități de viitor. Profesorii de la toate liceele au fost alături de elevi în aceste experiențe pentru a înțelege cum pot crea și ei pe viitor astfel de oportunități de învățare.

“Am observat că elevii sunt mai receptivi dacă li se transmit cunoștințele după ce au văzut totul în mediul real” (professor Maria Ionascu, Liceul agricol din Prejmer, Brașov)

“Modul în care a fost structurată vizita de studiu, ideea de „lanț valoric”, metodele folosite de traineri, tipurile de activități practice și exerciții au reprezentat modele pentru mine” (profesor Daniela Petcu, Slatina)