Educație antreprenorială – cum facem planuri de afaceri în agricultură

De educația antreprenorială practică din cadrul proiectului Educație Agricolă este responsabilă Junior Achievement Romania (JAR), organizație non-profit, parte a Junior Achievement Worldwide®,USA şi Junior Achievement – Young Enterprise, Europe (JA-YE), care oferă în România programe de educaţie pentru tineri cu vârste între 6 şi 24 de ani.

Prin educație antreprenorială JAR sprijină liceele în adoptarea programelor “learning by doing” de educație antreprenorială și orientare profesională, în cooperare cu mediul local de afaceri.

Cum vor putea învăța elevii din licee cu profil agricol sau tehnic-agricol practicile deschiderii unei afaceri? Planul JAR are în vedere următoarele etape:

  • Explorarea și analizarea agribusiness-urilor locale, realizată de elevi sub îndrumarea profesorilor;
  • Dezvoltarea Jurnalului Agribusiness, a ghidului Idei pentru agribusiness de familie și a unui model de proiect “De la idee la munca de teren”;
  • Organizarea unei competiții naționale (JA Innovation Camps) în cursul anului 2016 și, un an mai târziu, a opt competiții locale, în cadrul cărora elevii organizați în echipe vor soluționa un studiu de caz din domeniul agribusiness, sub îndrumarea reprezentanților comunității locale de afaceri;
  • Formarea cadrelor didactice pentru implementarea programelor, distribuirea de manuale gratuite și implementarea la clasă a programelor JA de educație antreprenorială  și de orientare profesională;
  • Organizarea a opt târguri locale în care elevii să își prezinte ideile de afaceri, produsele sau serviciile dezvoltate în cadrul programului JA Compania Mea;
  • Vizite de consultanță, asistență și suport; identificarea de parteneri pentru Târgurile Locale și pentru dezvoltarea ideilor/produselor/serviciilor elevilor; incubatorul de afaceri JA pentru 16  echipe/școală/an la care este estimată implicarea a 100 de elevi;

După primul an de antreprenoriat cu elevii de la licee agricole

Din cei aproape 600 elevi  care au învățat despre antreprenoriat prin programele Junior Achievement România , 140 au pus în practică propriile idei de afaceri, învățând din proprie experiență..

Radu este în clasa a XI-a, la Liceul Tehnologic Agricol “Mihail Kogălniceanu” Miros lava, Iași – profilul tehnician veterinar.. și a făcut parte din echipa care a dezvoltat o mică afacere– producție și vânzare de dulceață de ardei iute.

“Vreau să mă fac doctor veterinar dar cu implicarea  în dezvoltarea acestei afaceri cu dulceață am vrut să mă descopăr pe mine, adică să învăț lucruri legate de antreprenoriat și care, în viitor să mă ajute. Acum știu despre ce e vorba, știu ce înseamnă o afacere, știu cum trebuie să mă prezint și mai ales cum să îmi prezint firma. Și mai știu ceva: să lucrez în echipă, ceea ce e mare lucru”.

Andrei, clasa a X-a, profilul economic, de la Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta a făcut parte din echipa care a ales să dezvolte o afacere care se ocupă de creșterea prepelițelor. Echipa  a obținut în luna mai 2016 atestatul de producător iar Andrei și colegele lui au grijă de 100 de prepelițe.

“În primul rând am vrut să mă duc mai departe pe contabilitate, dar nu știu, participând la acest concurs aș vrea să devin antreprenor. Mi-am schimbat total viziunea. Vreau să fiu propriul șef în tot ce fac și îmi place să muncesc. Și îmi plac păsările”