stiri
Cum conectăm educația la agricultura modernă – practica în fermă reală
10 ianuarie 2018
0

Tinerii de liceu care aleg specializările din școlile românești au foarte rar posibilitatea să vadă o fermă sau o afacere modernă, să înțeleagă cum poate ea să producă marfă de calitate și profit.

Conectarea educației agricole la agricultura reală, modernă este o tot mai mare provocare, recunoscută la nivel decizional.

Programul „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii”, sprijinit de Romanian American Foundation, a avut mai multe activități prin care ne-am propus contribuim la parteneriate între școlilor cu specializări agricole și afaceri reale, din comunitate. World Vision România a conceput și dezvoltat în acest program un stagiu de practică pilot, într-o fermă reală, în care elevii unui liceu din Huși (Vaslui) au făcut practică școlară. Domeniul ales, apicultura, are și un potențial considerabil pentru antreprenoriat.

Stagiul a fost organizat la stupina Solești care aparține unor tineri antreprenori, Aceștia au acceptat să găzduiască elevi și să fie mentori de practică pentru 19 elevi de liceu Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir” din Huși, timp de două săptămâni. După orele de pregătire teoretică și practică, fiecărui elev i-au fost încredințate un echipament complet și patru stupi pentru a continua să crească albine și să înceapă să dezvolte o mică afacere.

„Apicultura este una dintre cele mai profitabile ramuri ale agriculturii. Îmi pot oferi ajutorul și am experiență să o fac ori de câte ori mi se va cere.” (Cristinel Bodescu, apicultor, antreprenorul gazdă)

„În urma acestei experiențe am luat decizia de a înființa o clasă de apicultura, pentru învățământul profesional de trei ani.” (Elena Vasilescu, director adjunct Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși, Vaslui)

 

Organizarea stagiului de practică într-o fermă reală  poate fi preluat și de alte licee din țară.

Un ghid complet al stagiului poate fi solicitat la office@educatieagricola.ro