Educatie Agricola

3 motive pentru alegerea unui liceu agricol

Devii fermier

După ce ai absolvit liceul, poți fi sigur că vei avea un loc de muncă. Meseria de fermier este una dintre cele mai căutate din România sau din străinătate. În plus,  vei dobândi cunoștințe practice care te vor ajuta să pui pe picioare propria ta fermă, de la zero. Bucuria cea mai mare? Vei lucra într-un domeniu prin care poți oferi hrană sănătoasă și poți să susții economia locală. Vei avea ocazia să lucrezi afară, în aer liber și vei fii propriul tău șef.

Lucrezi inteligent

Vei fi surprins să afli că agricultura de azi nu seamănă cu cea pe care ți-o amintești din vacanțele de la bunici. Agricultura 4.0, este un tip de agricultură inovatoare, în care vei învăța despre tehnologii de ultimă oră și sisteme computerizate care te ajută să lucrezi eficient. Îți imaginezi cum ar fi să lucrezi folosind softuri, aplicații pe mobil, drone și utilaje moderne pe câmp, în sere sau în ferme de animale? La un liceu agricol vezi agricultura 4.0 practic, din vizitele pe teren, și nu doar din cărți.

Câștigi bani

Fie că alegi să lucrezi ca angajat la o companie sau să îți începi propria afacere, din agricultură vei câștiga bani încă din prima zi ca absolvent. În plus, poți primi de la stat sau de la Uniunea Europeană sprijin și finanțare pentru lansarea ori dezvoltarea unei afaceri în agricultură. Pare greu de crezut, dar ca agricultor, poți obține miliarde de euro pentru a-ți face o fermă hi-tech, o clinică veterinară ca-n filme, o cramă sau, de ce nu, o linie de cașcaval cu numele tău. Șansele tale în agricultură sunt multe și mari, doar trebuie să te folosești de ele.

cropped-icon-educatie-agricola-square.png

Agricultura 4.0

Agricultura 4.0 folosește tehnologii de vârf – senzori, roboți, sateliți și drone – pentru a genera și procesa un volum uriaș de date accesibile prin dispozitive mobile și diverse platforme.

Etapele programului

Etapa I

2015-2017
Program pilot de susținere a 8 licee agricole

Etapa a II-a

2018-2020
Programul „Mândru să fiu fermier” include 11 licee

Etapa a III-a

2021 – prezent
Programul se adresează tuturor celor 59 de licee agricole 

Despre program și consorţiu

Programul ”Creștem prin Educație Agricolă” pune la aceeași masă învățământul agricol cu noile tehnologii și mediul de business, pentru a susține performanța profesorilor și managerilor din licee. Împreună cu ei creștem reputația educației agricole, atât în rândul elevilor, cât și în rândul partenerilor privați. Sprijinim liceele agricole pentru ca acestea să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală axate pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură și să creeze modele de bună practică care pot fi extinse la nivelul țării.

Prin campanii de comunicare aducem tineri talentați și dedicați în liceele înscrise în program. Inițiativele consorțiului CEA se adresează tuturor celor 56 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga țară.  

Programul este finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) și derulat de un consorțiu de organizații din care fac parte: Fundația World Vision România, Junior Achievement România, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Centrul Român de Politici Europene.